Het omarmen van onze innerlijke tegenpolen">

26 november, 2024

Het omarmen van onze innerlijke tegenpolen

 

“Les Dos Fridas” van Frida Kahlo raakt aan de diepste lagen van identiteit, pijn en heling. In dit iconische schilderij worden twee versies van Frida afgebeeld: de ene in een traditionele Mexicaanse jurk, de andere in een Europese. Hun harten zijn zichtbaar, met een ader die hen verbindt. Maar het bloed dat langs die ader wegstroomt, symboliseert verlies en lijden. Het schilderij toont op krachtige wijze de dualiteit van haar bestaan: een innerlijk conflict tussen haar kwetsbaarheid en haar kracht, tussen wat was en wat is.

Deze dualiteit herkennen we allemaal, bewust of onbewust. Als kinderen ontwikkelen we strategieën om met pijn om te gaan. In de neuro-linguïstische programmering (NLP) en transactionele analyse (TA) wordt dit vaak gezien als een aanpassing van onze “ik-posities” om de wereld te begrijpen en ons veilig te voelen. Een veelvoorkomende overtuiging is: “Als ik goed mijn best doe, word ik gezien.” Deze overtuiging geeft ons als kind houvast, maar kan later in ons leven juist beperkend werken.

Het belang van dualiteit in heling

Het “gezonde ik” dat het “traumatische ik” draagt, weerspiegelt een diep verlangen naar integratie. Dit verlangen sluit aan bij principes van systemisch begeleiden, waar de focus ligt op het erkennen van álle delen van onszelf en onze geschiedenis. Vaak proberen we onze pijn of trauma weg te duwen, alsof ze niet bij ons horen. Maar heling ontstaat pas wanneer we beide kanten erkennen: zowel de pijn als de kracht die eruit voortkomt. Het een kan simpelweg niet zonder het ander.

Zoals Kahlo’s schilderij laat zien, verbinden onze innerlijke tegenpolen ons aan onszelf. Dit proces van verbinding is niet altijd comfortabel; het kan ons juist confronteren met gevoelens van besluiteloosheid, angst of zelfs burn-outklachten. Maar wanneer we onszelf toestaan om die tegenpolen te verkennen, creëren we ruimte voor begrip en groei.

Dualiteit in begeleiding

In mijn werk als coach en begeleider zie ik vaak hoe deze innerlijke dualiteiten de bron zijn van conflicten, zowel intern als in relaties met anderen. Denk aan spanningen op de werkvloer, in liefdesrelaties of in de relatie met jezelf. Deze spanningen zijn signalen van onopgeloste delen die aandacht vragen.

Door technieken uit NLP en TA in te zetten, en systemisch naar het geheel te kijken, help ik je die tegenpolen te onderzoeken en te erkennen. We zoeken samen naar de balans: hoe kun je jouw kracht inzetten zonder je kwetsbaarheid te verloochenen? Hoe kun je je “gezonde ik” en “traumatische ik” laten samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken?

De kracht van jouw muzen

Kunst, verhalen en muziek kunnen krachtige spiegels zijn om jezelf beter te leren kennen. Net zoals Frida Kahlo haar eigen pijn en dualiteit in beeld bracht, help ik je om jouw innerlijke delen te verkennen. Wat zijn jouw muzen? Welke verhalen draag jij in je? Door deze te onderzoeken, kun je ze omarmen en integreren als een deel van wie je bent.

Een uitnodiging tot groei

Innerlijke tegenpolen hoeven geen blokkades te zijn; ze kunnen juist de sleutel zijn tot zelfontwikkeling en harmonie. Wil je verder kijken en onderzoeken wat jouw dualiteiten je te vertellen hebben? Laten we samen aan de slag gaan. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek en ontdek hoe je de kracht in jezelf kunt vinden.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Laten we samen op reis gaan om je eigen balans te vinden.